Σχετικά με εμάς

Το ΙΕΕΛ  είναι το Ινστιτούτο Έρευνας & Εκπαίδευσης Λογοθεραπείας και εδρεύει στην Ελλάδα.

Σκοπός του ΙΕΕΛ είναι:

– η προώθηση της έρευνας στην επιστήμη της Λογοθεραπείας

– η προώθηση νέων θεραπευτικών τεχνικών

– η συνεχιζόμενη εκπαίδευση ειδικών

– η έκδοση και δημιουργία θεραπευτικών εγχειριδίων και δοκιμασιών αξιολόγησης

– εποπτεία σε θεραπευτικούς χώρους και θεραπευτικές ομάδες

– η επιστημονική υποστήριξη θεραπευτικών δομών στην Ελλάδα και το εξωτερικό

Συνεργασίες

Το ΙΕΕΛ είναι ο εκπρόσωπος του Intensive Interaction Institute (UK) στην Ελλάδα, διοργανώνει όλα τα σεμινάρια του και επεξεργάζεται τα εγχειρίδια της Εντατικής Αλληλεπίδρασης στα Ελληνικά.

Πρόσφατα, το ΙΕΕΛ συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο του West Michigan σε ένα project σχετικά με την τυποποίηση μιας δοκιμασίας στα ελληνικά για πραγματολογικές δυσλειτουργίες. Το APLSC είναι μια δοκιμασία για την πραγματολογική ικανότητα σε παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών κάτω των 6 ετών. Η επιστημονική ομάδα του ΙΕΕΛ εργάστηκε σε αυτό τον τελευταίο χρόνο και σχεδίασε τη μεθοδολογία και την προσαρμογή της δοκιμής στην ελληνική γλώσσα.

Το ΙΕΕΛ έχει συνεργασία με το MAKATON Hellas, με την παροχή σεμιναρίων για αυτό το γλωσσικό πρόγραμμα στην Ελλάδα και την επεξεργασία όλων των εκπαιδευτικών υλικών του MAKATON Hellas.

WESTERN MICHIGAN UNIVERSITY
icf
WESTERN MICHIGAN UNIVERSITY

Επιστημονικός Σύμβουλος

Ο  Ιωάννης Βογινδρούκας είναι Λογοπεδικός, Διδάκτορας του τομέα ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με Μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Birmingham,  School  of Education  με ειδίκευση στην Αυτιστική Διαταραχή. Εργάζεται στο Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο Β. Ελλάδας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, διάδασκει στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Διαταραχών Επικοινωνίας, είναι Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνας και Εκπαίδευσης Λογοθεραπείας  και Επόπτης Κλινικής Πρακτικής του Πανελληνίου Συλλόγου Λογοπεδικών.

Ασχολείται με τον αυτισμό και τις γλωσσικές και επικοινωνιακές διαταραχές που συνυπάρχουν με αυτόν, είναι εκπαιδευτής του Γλωσσικού προγράμματος ΜΑΚΑΤΟΝ και του προγράμματος CYGNET, εκπρόσωπος του Intensive Interaction Institute στην Ελλάδα και το ενδιαφέρον του εστιάζεται στο ευρύ φάσμα των αναπτυξιακών γλωσσικών διαταραχών, των ειδικών μαθησιακών δυσκολιών, των πραγματολογικών διαταραχών και  στη χρήση εναλλακτικών μεθόδων επικοινωνίας.

Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Οδηγός Εκπαίδευσης παιδιών με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές» (2005), Εκδόσεις Ταξιδευτής,  έχει εκπονήσει  τη Δοκιμασία Γλωσσικής Αντίληψης και Έκφρασης (2009), τη Δοκιμασία Εκφραστικού Λεξιλογίου (2010) και τη Δοκιμασία Εικόνες Δράσης (2011), τα οποία έχουν εκδοθεί από τις Εκδόσεις Γλαύκη,  είναι Επιμελητής του τόμου «Αυτισμός: Θέσεις και Προσεγγίσεις» του Πανελληνίου Συλλόγου Λογοπεδικών, Εκδόσεις Ταξιδευτής (2007), του Οδηγού Εντατικής Αλληλεπίδρασης (2010), Εκδόσεις Ταξιδευτής και του τόμου Αναπτυξιακές Γλωσσικές Διαταραχές (2010), Εκδόσεις Επίκεντρο, έχει δημοσιεύσει και ανακοινώσει εργασίες του σε επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και διεθνή συνέδρια.

Είναι μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Λογοπεδικών και μέλος της Child Language Committee της International Association of Phoniatrics and Logopedics (IALP) καθώς και MC Μember του COST ACTION για τις γλωσσικές διαταραχές στην Ευρώπη.

Υπεύθυνος

Ο Ευριπίδης Νικόλαος Χελάς είναι λογοθεραπευτής με μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο του City University of London με εξιδίκευση στην ανθρώπινη επικοινωνία. Εργάζεται ιδιωτικά σε κέντρα Λογοθεραπείας σε Ιωάννινα  και Θεσσαλονίκη και είναι Διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας και Εκπαίδευσης Λογοθεραπείας.

Είναι μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Λογοπεδικών και του Royal College of Speech and Language Therapists του Ηνωμένου Βασιλείου και επόπτης κλινικής πράξης σε κέντρα ημέρας ατόμων με αυτισμό και κέντρα λογοθεραπείας. Είναι τοπικός εκπαιδευτής του Γλωσσικού προγράμματος ΜΑΚΑΤΟΝ  και επίσημος coordinator του Intensive Interaction για την Ελλάδα αναφορικά με τη προσέγγιση της Εντατικής Αλληλεπίδρασης.

Εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχουν ανακοινωθεί σε συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το ενδιαφέρον του εστιάζεται στο ευρύ φάσμα των αναπτυξιακών γλωσσικών διαταραχών των ειδικών μαθησιακών δυσκολιών, των πραγματολογικών διαταραχών και στη χρήση εναλλακτικών μεθόδων επικοινωνίας.

Επιστημονικοί Συνεργάτες

Ιωάννης Βογινδρούκας

Eίναι ο Επιστημονικός σύμβουλος του ΙΕΕΛ. Είναι Λογοπεδικός, Διδάκτορας του τομέα ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Ευριπίδης – Νικόλαος Χελάς

Ο Ευριπίδης – Νικόλαος Χελάς είναι ο διευθυντής του ΙΕΕΛ. Είναι λογοθεραπευτής με μεταπτυχιακές σπουδές στην ανθρώπινη επικοινωνία

Κωνσταντίνος Α. Παπαρίζος

Ο Κωνσταντίνος Α. Παπαρίζος είναι απόφοιτος του τμήματος Λογοθεραπείας του ΤΕΙ Ηπείρου.

Νατάσσα Καραμπούλα

Η Νατάσσα Καραμπούλα είναι λογοθεραπεύτρια, απόφοιτος του τμήματος λογοθεραπείας

Julie Calveley

Dr Julie Calveley (PhD, BSc Hons, RNLD) is an independent consultant, and an Associate of the Intensive Interaction Institute

Amandine Mouriere

Η Amandine Mouriere είναι εκπαιδεύτρια και σύμβουλος σε μαθησιακές δυσκολίες και Αυτισμό

Παρασκευή Φωτεινή Καντάκου

H Φωτεινή Καντάκου είναι Λογοθεραπεύτρια και Φιλόλογος.

Ηλίας Σασματζόγλου

Ο Ηλίας Σασματζόγλου είναι λογοθεραπευτής και γνώστης της ελληνικής νοηματικής γλώσσας.

Yvette Hyter

Θάλεια Λαόσογλου

Η Θάλεια Λαόσογλου είναι απόφοιτος του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Βασιλική Καλούδη

Η Καλούδη Βασιλική είναι απόφοιτη του Τμήματος Λογοθεραπείας του Α.Τ.Ε.Ι. Ιωαννίνων

Νικόλαος Ε. Πετρίδης

Ο Νικόλαος Ε. Πετρίδης είναι διδάκτορας Εφαρμοσμένης Στατιστικής

Αντωνιανα Σπανού

Η Αντωνιάννα Σπανού είναι απόφοιτος της Ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με Ειδικότητα Παιδοψυχιατρικής από το Δ΄τμήμα του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής. Από το 2006 λειτουργεί ιδιωτικό ιατρείο στην Αθήνα.

Αγγέλα Μεννή

Η Αγγέλα Μεννή είναι απόφοιτος του Τ.Ε.Ι. Κοινωνικής Εργασίας της Σ.Ε.Υ.Π. Αθηνών. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συστημικής Θεραπείας και από το 2018 ασκεί ελεύθερο επάγγελμα ως ψυχοθεραπεύτρια ενηλίκων.

Νίκος Κόνδρας

Ο Νικόλαος Κόνδρας είναι λογοθεραπευτής με μεταπτυχιακές σπουδές στη μελέτη και θεραπεία των διαταραχών επικοινωνίας στο City University of London. Αποτελεί μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Λογοπεδικών από το 2015.